NMPT-Természetes Mozgásminta Tréning

 

Kovács Lajos és Kovácsné Bánki Ilona NMPT instruktorok

Napjainkban alig akad olyan ember, akinek ne lenne tartási rendellenessége, időszakos vagy állandósult deréktáji, háti vagy nyaki fájdalma. Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód, a rossz tartás az izmok elmerevedéséhez, a gerincoszlop kóros elváltozásához vezethet. A helytelen testtartáshoz hozzászokva izomfájdalmak, a tartás megváltozása miatt ízületi fájdalmak alakulhatnak ki, a gerinc pedig elveszti eredeti formáját. Az izomegyensúly felborulása miatt más izmok, más módon, más húzásiránnyal kezdik el mozgatni az ízületeket, melyekben így, egyre erősebb kompressziós és nyíróerők jönnek létre.

Milyen megoldást ajánlunk?
NMPT – Natural Movement Pattern Training
Bene Máté Zoltán porckorongsérv specialista gyógytornász – fizioterapeuta kidolgozott egy olyan mozgásminta korrekciót, mely segítségével az NMPT instruktorok felismerik az aszimmetriákat, a rossz mozgás mintákat és korrigálni tudják úgy, hogy közben teljesen biztonságos gyakorlatokat végeztetnek a vendégekkel.

Az NMPT, a legújabb mozgásrendszeri kutatások eredményei alapján összeállított gyakorlati modul. A gerincsérv és a degeneratív mozgásszervi betegségek új prevenciós útja, a helyes testtartás elsajátítása, illetve az állapotnak megfelelően összeállított mozgásrendszer. Módszerével megtanulhatóak a korrekciós gyakorlatok melyekkel kijavíthatjuk a beidegződött rossz mozgásmintát, ezáltal lehetőséget teremtünk az idegrendszernek, hogy újra helyesen tudja vezérelni, a mozgás szervrendszert valamint segítünk a helyes mozgásminta kialakításában és rögzítésében.

Az NMPT jótékony hatása helyreállítja a felborult izomegyensúlyt. Nyújtja az összezsugorodott izmokat, növeli az ízületek mozgáspályáját, bekapcsolja a helyes testtartásért felelős izom és kötőszöveti rendszert.  Csökkenti a rossz mozdulatokból adódó sérülések előfordulását. Hatékonyan javítja a már kialakult gerincbetegségek – gerincferdülés, porckorongsérves eredetű panaszok- okát. Ez nem pusztán gerinctorna, vagy szokványos edzés, ez a jelenünk és a jövőnk új preventív szemléletű mozgásrendszere, melyet kellő gyakorlás után hatékonyan tud bárki mindennapjaiban, akár otthon egyedül is alkalmazni.

A Természetes Mozgásminta Tréning rendszeres gyakorlása gyökeresen megváltoztatja a mozgásmintát, a közérzetet és a mindennapi életet.

NMPTHa sokat ülünk, vagy sok időt töltünk azonos típusú testhelyzetekben, testünk alkalmazkodik, felveszi a számára legkényelmesebb pozíciót, „elkényelmesedik”. Viszont annál nehezebb lesz megmozdulni, felegyenesedni, járni.

Ha életmódunkra, munkánkra az jellemző, hogy sokat állunk, vagy azonos mozgásokat végzünk, testünk ehhez is alkalmazkodik, az ehhez szükséges izmokat aktiváljuk, mozgásainkat szokássá alakítjuk. Egyre nehezebb lesz másfajta mozgásokat végezni. Így borulnak fel az arányok, bomlik meg testünk tartószerkezetének, mozgásrendszerének egyensúlya.

Ekkor jelentkeznek a problémák, deformitások, kényszertartások, fájdalmakkal járó mozdulatok, elváltozások.


A látható jelek:

 • előrehelyezett fejtartás
 • előreesett és/vagy megemelkedett vállak
 • „eltűnt” megrövidült nyak
 • beszűkült mellkas
 • gerincferdülés
 • elcsavarodott gerinc
 • fokozott vagy kiegyenesedett háti kifózis (púpos hát, lapos hát)
 • fokozódott vagy kiegyenesedett ágyéki lordózis (a gerinc természetes homorulatának fokozódása, eltűnése a derék vonalában)
 • aszimmetrikus testtartás, csípő aszimmetria, stb.

A gerinc-, tartásproblémák gyakori tünetei lehetnek:

 • reggelente nehezen beinduló testrészek, fájdalmakkal járó felkelés
 • reggelre beállt, elfeküdt érzés a nyakban
 • fáradtságérzet a derékban állás vagy akár séta közben
 • hátfájdalmak, lapocka környéki izomfájdalmak
 • derékfájdalmak
 • vállfájdalmak, vállízületi lágyrészfájdalmak
 • nyakfájdalmak
 • a nyaki gerincszakasz krepitációja
 • végtagokba sugárzó fájdalmak, zsibbadások
 • kattogó ízületek (pl. boka, térd, csípő, váll)
 • teniszkönyök, golfkönyök
 • csuklóízületi problémák

Miért is kellene megvárni ezeket a fájdalmas tüneteket, együtt élni velük, orvoshoz járni, esetleg műtőasztalon végezni, majd hosszas kezelések után lábadozni, amikor mindez elkerülhető, megelőzhető a tartásrendszerünk karbantartásával, korrekciójával?

Erre kínál egy lehetséges megoldást az NMPT  

Ajánljuk azoknak, akik a fent felsorolt tünetek leggyakoribb okát a helytelen tartásmintát szeretnék megszüntetni, a panaszokat szeretnék elkerülni, megelőzni.

Ajánljuk azoknak akik:

– ülő munkát végeznek, vagy sok időt töltenek ugyan abban a testhelyzetben
– rendszeresen mozognak, sportolnak ugyan, de mégis panaszaik vannak
– porckorongsérv/gerincsérv műtét utáni rehabilitációt szeretnék kiegészíteni

A nem korrigált tartáshibák a következő problémák kialakulásához vezethetnek:

 • gerincproblémák (szegmentális instabilitás, gerincferdülés, gerinckopás, porckorong kiboltosulás, porckorongsérv/gerincsérv, csigolyaelcsúszás)
 • csípőízületi kopás (majd csípőprotézis)
 • térdízületi kopás (majd térdprotézis)
 • ízületi degenerációk, gyulladások (csukló, könyök, váll, boka térd, csípő)
 • a tartásrendszer elváltozásai okozhatnak fejfájást, migrént, szédülést, fülzúgást, magas vérnyomást is.

AZ NMPT HATÁSAI:

könnyedebb és zökkenőmentesebb, „puhább” járás
korábbi sportsérülésekből eredő tartáshibák korrigálása
további sportsérülések bekövetkezésének csökkenő esélye
erősebb / stabilabb, később elfáradó derékérzet
radikálisan javuló tartás
kellemesebb mozgás-nagyobb mozgásigény, kisebb fáradtság
„növekedés érzet”
csökkenő haskörfogat, vékonyabb derék

Ha már 1 fontos számodra a felsoroltak közül, itt a lehetőség!

Tanuld meg az NMPT módszerét!

NMPT megismerésének, elsajátításának lehetőségei (javaslataink)
Igyekeztünk olyan ajánlatokat összeállítani, melyek elegendő információval szolgálnak ahhoz, hogy megismertessük az NMPT rendszerét, és szemináriumon, mini tanfolyamon elsajátíthatóvá tegyük a gyakorlatokat. Ajánljuk cégeknek, csoportoknak és magán személyeknek egyaránt.
Keress minket!
e-mail: info@gerinckovacsok.hu

Előadás:  (1-1,5 óra, létszámkorlát nélkül)
A gerincről, az elváltozásokról, testtartásról, a test myofasciális erővonalairól, hálózatáról, az emberi test tensegrity modellként való működéséről, az NMPT szerepéről a mozgásminták újra programozásában.

Szeminárium:
(javasolt létszámlimit 15 fő)
Előadás és gyakorlati foglalkozás egyben.
Az előadáson túl az NMPT gyakorlatainak megtanulása az (speciális nyújtó, mobilizáló és erősítő gyakorlatok

 • 4 órás vagy 2×2 órás alapszeminárium:
  Előadás + az általános alapgyakorlatok ismertetése, bemutatása, tanítása, gyakorlása
 •  6 órás vagy 2×3 órás részletes szeminárium
  Előadás + az általános alapgyakorlatok ismertetése, bemutatása, tanítása, gyakorlása, egyéni testtartások elemzése, speciális és egyéni gyakorlatok tanítása részletes elemzése. Az egyéni kompenzálások kiszűrése.

Egyéni és kiscsoportos foglalkozások: (1-1,5 óra)
Célja a szemináriumi képzések utáni felmerült igények esetén olyan szakmai kontroll biztosítása, mely segíti a bizonytalan gyakorlót addig a szintig eljuttatni, hogy a tanult gyakorlatokat otthonában önállóan, segítség nélkül, helyesen, magabiztosan tudja végezni.