KINESIO TAPE RAGASZTÁS

Nemzetközi sportversenyeken, Olimpián egyre gyakrabban látjuk a kinesio tapet „színes szalagok” formájában. Elsőre „menő” divatnak tűnhet a sportolók körében, de nem csak divat, hanem több annál. A Kinesio Tape szalagot 1970-es években Dr. Kenzo Kase kiropraktőr és akupunktőr fejlesztette ki. Célja a test természetes öngyógyítási folyamatainak a támogatása miközben mozgáskorlátozás nélkül stabilizálja az izmokat és az ízületeket. A kifejlesztett szalag rugalmassága az emberi bőréhez hasonló, ezért tulajdonképpen nem is érezzük a jelenlétét.

Többféle alkalmazási lehetőség rejlik benne: használjuk izomlazításra, aktiválásra, fájdalomcsillapításra, beszűkült mozgástartomány növelésére. A tapasz a hatékonyságát a bőr alatti szövetekre kifejtett hatásával éri el, segítségével elmozdítjuk valamilyen irányba a szöveteket, ezzel érjük el a kívánt hatást.

Több színben is választható, a színeknek pszichés hatása van. A Tape szalagok egyéb tulajdonságaiban egyformák, nagyon rugalmasak, hosszirányban 140- 160 % -os megnyújtásra képesek mely rugalmasság a bőréhez hasonló. A könnyű, rugalmas légáteresztő Kinesio Tape kényelmesen viselhető, általános igénybevétel mellett jellemzően 4-5 napig őrzi meg kedvező tulajdonságait, a mozgást nem akadályozza, támogatja azt.
Mérsékelten vízálló így vízi sportok esetén is használható, vízzel benedvesítve fájdalommentesen eltávolítható. Fürödni, zuhanyozni nyugodtan lehet a szalaggal.

Ellenjavallatok:

Akad azonban néhány olyan eset, betegség és allergia (pl. textil vagy akril allergia), amikor a kineziológiai tapasz alkalmazása nem javasolt, és más módszert kell keresni a fájdalom csillapítására.
Ellenjavallt mindenféle bőrbetegség esetén, égési sérülés területén, időseknél elvékonyodott, véraláfutásra hajlamos bőr esetén, daganatos megbetegedéseknél, láz, gyulladás és trombózisveszély esetén.