KISMAMA MASSZÁZS

A várandósság alatt a kismama teste átalakuláson megy át, megváltozik statikája, testtartása, hormonjainak szintje is.  Lelki változások is végbe mennek, érzékenyebbé, hangulatilag labilissá válik, alvászavar is jelentkezhet. Előtérbe kerül a magzat védelme, egészsége, a változásokat a test stresszként éli meg. A masszázs segít átlendülni mindezen, hogy a babavárás minél örömtelibb legyen.

A kismama masszázs hatásai:
– csökkennek a fájdalmak a derék, hát és alsó végtagok területén
– javul a keringés az egész testben, így a magzati keringés is, így több tápanyag jut a babához
– csökken a végtagi vizenyő, ennek következtében a kismama mozgása könnyebbé válik, szívesebben tornázik, sétál, ami hosszú távon a közérzetét is javítja
– csökken a test kortizol szintje, melynek következtében a stresszre adott válasz is módosul. A kismama nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz, amitől a baba is jobban érzi majd magát.
– növekszik az úgynevezett „boldogsághormonok” a szerotonin és dopamin szintje a testben.
– általános jó közérzet alakul ki.

A masszázs kellemes simításokból, finom dörzsölésekből, és óvatos nyújtásokból áll, nincsenek erős, fájdalmat okozó fogások. Mosdóhasználatot természetesen igény szerint bármikor beiktatunk.

A masszázs oldalt fekvő helyzetben, körülpárnázva történik, mindkét oldalra átfordulva. Félig ülő helyzetben fejeződik be fej és arcmasszázzsal.

Nem masszírozunk kismamát, ha:

– a masszázs általános tilalmainál, pl. láz, fertőző betegség, fertőző bőrbetegség, korábbi trombózis esetén, visszeresség esetén, gyulladás, nyílt seb, vérzékenység esetén.
– az első trimeszterben (első 3 hónap)
– utolsó hónapban
– korábbi vetélés esetén
– ha gyakran keményedik a pocak

A kismama masszázshoz orvosi nyilatkozatot kérünk.