Február 24-25 én mindhárman (Icus, Lajos és Roli) belevágtunk egy képzésbe, ahol egy Japán masszázstechnika, a Yumeiho elsajátítását kezdtük el Budapesten, a Kirocentrumban. Oktatónk Lukszics Ernő Yumeiho V. dan-os terapeuta.

A technika eredeti teljes elnevezése “kotsuban Yumeiho®”. A kotsuban szó jelentése: medence, ebből is kitűnik, hogy a Yumeiho masszázs a legnagyobb hangsúlyt a medencére, a test statikai központjára helyezi, a részarányosságot, szimmetriát, az esetleges súlyponteltolódást veszi alapnak.

Ha bármilyen oknál fogva medencetorzió jön létre (pl. a medence csavarodik, ferdül), akkor a test súlyközpontja is eltolódik, így megváltozik az egész test statikája és ezzel együtt a szimmetriája is. Ez sokféle mozgásszervi problémát okozhat, például leggyakrabban gerincferdülést, relatív lábhosszúság különbséget, derék- és hátfájást, csípőízületi fájdalmat, térd- és bokafájdalmat, kopásokat…stb.

Az ilyen elváltozásokkal szemben a szervezet mindig kompenzációra törekszik, így bizonyos izomcsoportok túlterhelődnek, feszesebbé, merevebbé válnak, vagy épp elgyengülnek, és sok esetben az ízületek mozgásterjedelme is beszűkül.

A Yumeiho masszázs több mint száz – meghatározott sorrendű – masszázsfogásból áll. Ez a tradicionális japán technika az egész test kezelésére kiterjedő komplex módszer, amely a mozgásszervi panaszok egyik hatékony és eredményes alternatív gyógymódja. Masszázsfogásaival a feszessé vált izmok kilazíthatók, és a kimozgató fogásoknak köszönhetően az ízületek is visszanyerhetik szabadságukat.

A Yumeiho® masszázs alapvetően 3 gyógymód elemeit ötvözi:
– masszázs
– ízületi korrekciók – kimozgatások
– akupresszúra (meridiánok – a test energiarendszere)

1. dan (Shokyu shodan yumeihoshi) – kezdő szint.
Ez a Yumeiho®eredetét, elméleti részének áttekintő ismeretét és a gyakorlati részt alapozza meg. A masszázs különböző alapfogásait, a fogások és mozdulatsorok gyakorlását, azok egymás utáni sorrendjét foglalja magában.