Inazás és fasciaterápia gyakorlati workshopon vettünk részt

2022.03.19-én  Dabason a Rapid Massage Service szervezésében.

Köszönetünk oktatónknak Latyák Istvánnak, aki hatalmas tudással és alázattal mutatta be és adta át nekünk a magyar népi gyógyászat kenés-inazás alapelemeit.

Kenés

A kenés lényegében masszázs különféle kenőanyagokkal.

Inazás

Az inazás a masszázsnál mélyrehatóbb, mely visszarendezi az inakat az eredeti helyükre, amik rossz tartástól, hirtelen rossz mozdulattól, erőltetéstől elmozdulhatnak, feszülhetnek, fájdalmasak lehetnek. Ezek rendezésére sokféle fogással, segítő praktikával ismerkedtünk meg.

Fascia

A fascia egy kötőszövet a bőr alatt, stabilizálja az egyéb szöveteket, elválasztja egymástól az izomrostokat, funckionális izomláncokat. Szerkezete pókhálóhoz hasonló, folyamatos megszakítás nélküli háló, mely a lábujjaktól a fej tetejéig egységet alkot.

A traumák, műtétek, gyulladásos folyamatok, elváltozásokat, letapadásokat hozhatnak létre a fasciában, ahol szabad idegvégződések, fájdalom receptorok nagy számban találhatók.

A jól tapintható letapadásokat eszközzel vagy kézzel hatékonyan fel lehet oldani, ezzel az izom normális funkciója, rugalmassága, az egyéb kötőszöveti elemek működése helyére kerül.